Winkelwagen

0 items 


Tenkara vissen, de historie en de uitleg:
 

Tenkara  天から  betekent letterlijk “Uit de Hemel”.

 

Tenkara is een vorm van vliegvissen die al ca. 200 jaar wordt toegepast in Japan, voor het vissen met een kunstvlieg op kleine rivieren en beken.
Deze vorm van vissen gaat terug naar de basis zijnde: Stok – Lijn – Vlieg.

 

Tenkara kreeg onlangs in het westen pas wat meer aandacht.
1000vliegen.nl, wil zich profileren als promotor van de Tenkara stijl vliegvissen, en biedt via de web shop Tenkara hengels aan voor diegene die ook vindt dat Tenkara een mooie aanvulling is op de standaard Vliegvis-uitrusting.

Tenkara zijn telescoop hengels gemaakt van uiterst sterk en buigzaam Carbon Fiber, met hoge Carbon percentages.
Het zijn vaak 6-10 delige telescoop hengels, die in elkaar geschoven een zeer compacte afmeting hebben van ca.50 tot 60 cm.
Het meenemen van een Tenkara hengel naast je gewone vliegenhengel is dus geen probleem. Uitgeschoven zijn de hengels tussen de 3 – 4,5 meter lang.

 

De Tenkara hengel heeft een kurken (of soms houten) handvat, het gewicht van een Tenkara hengel is ca. 50-120; gram zeer licht dus !!!
Aan de tip van de Tenkara hengel zit eet een soort “ gevlochten kousje “,dit heet de “Lilian”.
Aan de lilian wordt een stuk level line, of een gevlochten lijn vast gemaakt, ter lengte van de hengel zelf.
Vervolgens komt er een stuk leadermateriaal van 1-2 meter, en dan de vlieg.
In Japan heet de vlieg “Kebari”.
De Japanse stijl vlieg heeft een Hackle die naar de haak-oog zijde opgebonden wordt, een beetje vergelijkbaar met de Franse Demoisseaux stijl bind methode.

 

OK dat is de hardware, en nu de visstijl…

De kracht van Tenkara is de eenvoud van het werpen, met EEN hand kun de je de hengel bedienen, en de vlieg op de plaats krijgen die je wil.
En omdat er zo weinig lijn op het water is , zal er vrijwel geen “dreg”optreden en zal de droge vlieg of de natte vlieg heel natuurlijk op de stroom mee gaan, juist lang de kanten waar de stroom snelheid laag is kun je de lijn mee voeren met de hengeltip, zonder dat de vlieg een onnatuurlijke beweging maakt.
De kans op aanbeten wordt dus alleen maar groter.
Op beken en kleine rivieren, zitten vaak wat kleinere forellen, om deze met een Tenkara hengel te vangen is fantastisch, en mocht er toch een keer een grotere dame tussen zitten, geen nood, de flexibiliteit van de hengel, geeft je als het ware de rek die een elastiek geeft bij het karper vissen met de vaste stok, echter…neem de tijd voor de dril.
De buigzaamheid van de Tenkara hengel wordt uitgedrukt in een code 7:3,6:4 of 5:5.
Dit geeft aan het aantal delen van de hengel  die doorbuigen…een 5:5 hengel is dus de meest soepele hengel, met een zeer “zachte” actie.

Naast een droge en natte vlieg, kun je natuurlijk ook met een nymph vissen, hierbij is er ook weer een voordeel door de wat langere hengel, in vergelijking met de standaard westerse vliegenhengel, dat de nymph, meer verticaal naar boven bewogen kan worden, ook een beweging die forellen moeilijk kunnen weerstaan, en het moment zijn voor de aanbeet.  


Zoals gezegd, zien wij toekomst voor Tenkara, voor die Vliegvissers die naar buitenlandse rivieren en beken gaan in België, Duitsland , Oostenrijk zoals  de Kyll, de Obere Moehne, Torrener Ache, etc.
En is het géén vervanging van de westerse vliegvis stijl, maar zien wij het als een uitstekende  AANVULLING, op de standaard uitrusting, en wie weet is Tenkara als opstapje, een mooie manier om met vliegvissen te gaan beginnen, voor mensen met schouder blessure, of voor die mensen die het werpen van het vliegvissen als een probleem zien.

 


Is uw interesse gewekt ?
Zie dan onderstaande link naar ons assortiment:
http://www.1000vliegen.nl/tenkara-nano-3-90-mtr.html